tirsdag 28. april 2015

We should all be feminists

Den Nigerianske novelleforfatteren, Chimamanda Ngozi Adichie, er en av de i verden som stolt kaller seg en feminist. Da jeg først så denne videoen hvor hun holdt tale om dette temaet, feminisme, fanget det sterkt interesse, ikke bare fordi jeg ikke har hørt så mye om dette før, men fordi taleren selv var svært engasjert.

Chimamanda Adichie åpner talen med å fortelle om første gangen hun ble kalt en feminist. Videre forteller hun om senere hendelser og bygger seg oppover på tidslinjen. Hun avslutter med å fortelle om i dag, noe som viser at hun holder seg til en kronologisk rekkefølge hele veien.

Under hele talen kommer humoristiske sitater, setninger eller kommentarer til situasjonen eller hendelsen hun snakker om eller viser til. Hun ler alltid med publikum, men man kan se at de gangene hun ikke gjør det, må hun faktisk holde seg. Dette viser at hun gjør seg selv som en del av publikum og danner et "bånd". Hun bruker et enkelt språk hele veien og også enkle historier som vi alle kan forestille oss eller relatere til.Vi kan noen ganger underveis se at hun titter ned på notater hun har skrevet ned som manus, men merker etter hvert at hun ser mindre og mindre ned. Adichie henvender seg til kvinner som en "pyntegjenstand" for mannen flere ganger under den 30 minutter lange talen. Hun nevner at kvinner blir sett på som "sexobjekt" uten mannen ved sin side. Hun sier videre at hun forholder seg til feminisme i Nigeria eller Afrika generelt ettersom det er her hjertet hennes hører hjemme.

Videre i hoveddelen sammenlikner hun kvinner og men sine rettigheter og forskjeller i hverdagen. Hun argumenterer her veldig for kvinnene, noe som er logisk ettersom hun er feminist, og forsvarer kvinnene hele veien, Hun gir samfunnet kritikk for å ha oppdratt barn til å forskjellsbehandle kjønnene, for å oppdra barn til å mene og tro det samme som forrige generasjon som videre fører til kvinnediskriminering, hvert fall i deres kultur og for å oppdra gutter til å være maskuline og redde for svakhet. Taleren bruker i denne talen et poetisk språk til tider, men man merker alltid at hun snakker rett fra hjertet. Man finner noen elegante setninger som "du kan ha ambisjoner, men ikke for mange. Du kan bli suksessfull, men ikke for suksessfull, ellers kan du true mannen"

Det Adihice vil oppnå her er å gi publikum en oppvekker, en oppvekker som
Som publikum selv, føler jeg at hun vil gi oss en vekker og åpne øynene våre fordi det er mye verre enn det vi faktisk tror det er. Ettersom feminisme er forskjellig fra kultur til kultur oppfatter man dette annerledes, og siden hun tar utgangspunkt i Nigeria og Afrika er det er ganske stor forskjell fra det vi har i Norge og vil derfor komme litt bråere på for oss enn andre som har det på samme måte i kulturen deres.

Denne talen ble vel først og fremst kjent da den verdenskjente artisten Beyoncé tok med et utdrag av talen i sangen hennes "Flawless" som nå har 25,2 seere på youtube og brukt på mange av konsertene hennes. Ikke nok med det, men selve talen har også snart 2 millioner seere. Det at Beyoncé bruker dette i sangen hennes, vil jeg si får talen til å stå litt mer frem enn en del andre.

Hun deler både personlige erfaringer og andres erfaringer hun tidligere har hørt om. Dette får oss som er publikum til å bli mer kjent med temaet hun snakker om. Det at hun også snakker om noe hun har sterke meninger om får hun til å virke engasjert og interessert, noe som også påvirker publikum sterkt om de faktisk vil følge med eller ikke. Ingen vil vel høre på en uengasjert taler som ikke helt vet hva han snakker om.

kilder:
https://www.youtube.com/watch?v=hg3umXU_qWc